Welkom!

Deze community is voor BMW rijders(ters) & enthousiasten van onze BMW producten en diensten. 
Discussieer, plan, nodig uit, ....en deel je passie voor BMW en je motorbeleving.  

Je moet geregistreerd zijn om te kunnen communiceren met de community.
Deze vraag is gerapporteerd
49 Weergaven

Voor velen is dat allemaal gewoon motorracen en dat is geen probleem, maar een beetje nadere kennis maakt de zaken toch wel interessanter, denk ik.

Eigenlijk is het simpel, zolang je het niet te moeilijk maakt …

In het wereldkampioenschap Superbike (WSBK) rijden “gewone” moto’s mee. Moto’s die te koop zijn bij de dealer. Het zijn natuurlijk wel topmodellen, soms zelfs gelimiteerde versies (want er moet een minimumaantal van verkocht zijn), maar je kan ze zo kopen.

Er mag hier en daar wel wat aan veranderd worden. Als dat je interesseert is hier een kleine omschrijving te vinden: WorldSBK. Het volledige regelement kon ik niet zo direct vinden. Het is wel duidelijk te zien dat de spiegels en de pinkers van de machines worden afgehaald, maar de koplampen zitten er nog op …

Dat is natuurlijk gezever, want die “koplampen” bijvoorbeeld zijn gewoon stickers. Maar het is, als ik me niet vergis, wel verplicht. Zo blijft het model beter herkenbaar. Modellen als daar zijn de Honda CBR1000RR-R, Ducati Panigale V4R, Yamaha YZF R1, Kawasaki ZX10-RR en, natuurlijk, de BMW M1000 R

R. 

Er zijn nog andere klassen in het WSB-kampioenschap, maar daar ik persoonlijk enkel de Superbikeklasse volg, hou ik het hier bij. Misschien nog wel bijzonder: er is ook een volledige klasse voor vrouwelijke rijders … euh, rijdsters.

Zoals gezegd zijn de races (race 1 op zaterdag, sprintrace op zondagvoormiddag en race 2 op zondagnamiddag) te volgen op www.wsbk.com en op Eurosport, maar er zijn allicht nog andere kanalen. Wie zoekt die vindt.

 

De MotoGP is het best te vergelijken met de Formule 1 bij de auto’s. Dit zijn high tech moto’s, met navenante “high tech price”. De winglets op de kuip zijn hier geboren. Net als het “hole shot device”. Hiermee kan je de moto laten zakken voor serieuze acceleraties, zoals bv bij de start of aan het begin van het rechte stuk. Dit is echt wel een andere klasse en zowat het hoogste wat te bereiken is in de motorsport (op de weg dan toch).


Hier worden mensen onsterfelijk (hun naam dan toch). Barry Sheene, Mich Doohan, Mike Hailwood, Giacomo Agostini, Marc Marquez, Valentino Rossi, enzoverder enzovoort. Daar moet toch minstens één naam een belletje doen rinkelen?

De eerste MotoGP-race werd gereden in 1949 en daarmee is de Grand Prix dus 39 jaar ouder dan de Superbike die het licht zag in 1988.

GP-races werden ook gereden op het eiland Man, maar werden na 1976 geschrapt wegens te gevaarlijk.

Ook hier zijn meerdere klassen te vinden met, sinds enkele jaren, als specialeke: de MotoE. Dat is een competitie met elektrische motoren.

De MotoGP is te volgen op www.motogp.com en op Tipik (het vroegere RTBF 2) en op nog andere, mij onbekende zenders.

 

Je kan heel ver gaan in het vergelijken, maar om het dus simpel te houden: WK Superbike wordt met “gewone” moto’s gereden, de MotoGP is met, wat men noemt, prototypes.


Avatar
Negeren